Digitaitojen valtakunnallinen osaamismerkistö – valmis malli digitaitojen tunnistamiseen ja tunnustamiseen

Artikkelin kuvituskuva

Osuvat taidot -hankkeessa kehitetty valtakunnallinen digitaitojen osaamismerkistö on valmistunut. Organisaatiosi voi nyt ryhtyä merkkien myöntäjäksi.

Digitaitojen osaamismerkistö koostuu kymmenestä perusmerkistä, jotka on jaettu viidelle osaamistasolle. Jokaisesta hyväksytysti suoritetusta tasosta saa metamerkin osaamisen todisteeksi. Digitaitojen osaamismerkit on tarkoitettu yhtälailla opiskelijoiden, opetushenkilöstön, työelämän, vapaan sivistystyön henkilöstön ja asiakkaiden tai kenen tahansa kansalaisen suoritettaviksi.

Organisaatio pääsee myöntämään digitaitojen valtakunnallisia osaamismerkkejä, kun

Tämän jälkeen organisaatio voi tilata merkistön tilauslomakkeella. Tutustu merkistöön ja sen tilaamiseen TIEKEn verkkosivuilla.

Osaamismerkistön myöntäjän kouluttajakoulutus

Kouluttajakoulutuksesta saa hyvän tietopaketin osaamismerkkien suunnittelusta, myöntämisestä ja koko osaamismerkkikonseptista. Lisäksi kouluttajakoulutus tukee osallistujien toimintaa Osuvat taidot -digitaitojen osaamismerkkien parissa ja antaa arvioijan oikeudet osaamismerkistöön.

Kouluttajakoulutus sisältää kolme aihealuetta, joista jokaisesta järjestetään tunnin mittainen verkkokoulutus:

  • Digitaaliset osaamismerkit
  • Osaamismerkkiohjelmistot (Open Badge Factory ja Open Badge Passport)
  • Osuvat taidot -arvioija

Kouluttajakoulutuksessa hankittu osaaminen todennetaan osaamismerkkihakemusten avulla. Jokaisella kolmella aihealueella on oma merkkihakemus. Kun kaikki kolme merkkiä on suoritettu hyväksytysti, saa koulutuksen suorittanut Osaamismerkkiosaajan metamerkin.

Kouluttajakoulutus on osallistujille maksuton. Koulutusta voivat tarjota sekä TIEKE että Opintokeskus Sivis.

Lisätiedot

Verkkosivut: tieke.fi/digitaitomerkistö

Merja Sjöblom, merja.sjoblom[at]tieke.fi