Osaamismerkit apuna opiskelijoiden, hakeutujien ja työelämän digitaitojen tunnistamisessa

On mahtavaa päästä jakamaan omia kokemuksiani osaamismerkistön käyttöönotosta hankkeemme tiimoilta tässä blogikirjoituksessa. Työskentelen hankepäällikkönä Digiarki hallintaan -hankkeessa KSAK Oy / Koillis-Suomen Aikuiskoulutuksessa ja aloitin tehtävässäni vuoden 2022 huhtikuussa. Hankesuunnitelmaa lukiessani kiinnitin erityistä huomiota kokonaisuuteen, joka keskittyi osallistujien digitaitojen kehittämiseen digitaalisten laitteiden, välineiden ja sovellusten avulla arjessa, opiskelussa ja työelämässä. Tämä haaste oli innostava ja olenkin ylpeä siitä, miten olemme pystyneet kehittämään ja hyödyntämään osaamismerkistöä tässä yhteydessä.

Kun aloitin työni hankepäällikkönä, muistan osallistuneeni erääseen opetushallinnon webinaariin, jossa keskusteltiin osaamismerkeistä. Tämä tapahtui vielä varsin tuoreena hankepäällikkönä, ja kun olin lukenut hankesuunnitelman läpi huomasin, että meillä oli paljon kehitettävää ja tehtävää. Mietin kuumeisesti, miten saisin tästä kokonaisuudesta jonkinlaisen järkevän punaisen langan, johon voisin tarttua. Tämän pohdinnan myötä syntyi ajatus antaa hankekoulutukseeni osallistuville henkilöille osaamismerkit, joiden avulla heillä olisi jotain konkreettista ja tartuttavaa myöhemmin. Innostuin ajatuksesta niin paljon, että päätin itse kokeilla, miten Digi- ja väestötietoviraston Digitukijan-osaamismerkistö kokonaisuus toimii. Tämä kokemus auttoi ymmärtämään osaamismerkkien arvon ja merkityksen entistä paremmin.

Elämä on todella arvaamaton, ja siksi kannattaa aina pitää mielessä kaikki ne taidot ja kokemukset, joita on hankkinut matkan varrella. Opin tämän aiemmassa työssäni työnhakuneuvonnan parissa. Tämä on erityisen tärkeää silloin, kun tuntuu, että oma osaaminen on jäänyt taka-alalle esimerkiksi pitkän työnhaun aikana. Osaamismerkeillä on merkittävä rooli tässä kaikessa, sillä ne tarjoavat konkreettisen todisteen siitä, mitä osaat ja mihin olet osallistunut. Niiden avulla voit rakentaa itsellesi jopa portfolion, joka auttaa sinua muistamaan kaiken sen, mitä olet saavuttanut ja oppinut. Osaamismerkit ovat siis erinomainen keino antaa varmuutta ja kertoa osaamisestaan juuri silloin, kun sitä tarvitsee eniten.

Osaamismerkit Digiarki hallintaan -hankkeessa KSAK Oy:ssä

Tästä alkoi osaamismerkkien hyödyntäminen ja on hienoa nähdä, miten osaamismerkit ovat saaneet konkreettisen roolin Digiarki hallintaan -hankkeessa.  Punainen lanka oli löytynyt, nyt aletaan kutomaan ja katsotaan mitä tästä seuraa. Osaamismerkkien hyödyntäminen on ollut yksi avaintekijöistä tässä. Kouluttajien koulutukset Microsoft 365 -ohjelmista ja Android-tablettien käyttöönotosta ovat olleet tärkeitä askelia digikehityksessä, ja osaamismerkit ovat auttaneet dokumentoimaan ja arvioimaan oppimista. Lisäksi ne antavat henkilökohtaista varmuutta osaamisesta.

On hienoa, että osaamismerkkeihin panostetaan yhä enemmän, ja tämä hanke on ollut osaltaan edistämässä tätä kehitystä. Tämän lisäksi halusin vaivihkaa opastaa osallistujia hyödyntämään osaamismerkkejä, joita OPH jo aiemmin oli maininnut tulevaisuuden kehityskohteena. Näin samalla tuli edistettyä digikehitystä hankkeessa huomaamatta, joka onkin yksi keskeisistä teemoista, jota olen hankepäällikkönä edistänyt.

Osaamismerkkien merkitys ja hyödyntäminen oppimisessa ja työelämässä

Hankkeen tavoitteita toteuttaessa, olin jo pitkään pohtinut kohtaa, jossa luki:

“Ennen varsinaista osaamisen kehittämisen osuutta laaditaan ja otetaan käyttöön erilaisia kartoituksia, joiden avulla valmiuksia ja osaamisentasoa voidaan testata. Digitaitojen testipaketti otetaan käyttöön opiskelijaksi hakeutuvalle sekä opintonsa juuri aloittaneelle.”

Mitä tämä tarkoittaa? Miten tämän toteutan? Pohdin erilaisten Formsien ja Webropolien tekemistä. Benchmarkkasin ja tein erilaisia testejä, joita löysin netistä. Heräsi vain kysymyksiä ja kysymyksiä. Tämähän on hyvin heterogeeninen osallistujajoukko – onko kukaan miettinyt tätä? Onko Suomessa mitä tällaisia digitestauksia käytössä?

Olin innoissani, kun muistin aikaisemmin luomani DVV:n Digitukijan osaamismerkistön. Tämähän voisi olla juuri se ratkaisu, jota hankkeessamme tarvitaan. Ei ole järkevää keksiä pyörää uudelleen, kun meillä on jo käytössämme valtakunnallinen ja päivittyvä osaamismerkistö. Tämä on todella mahtavaa! Päätimme nimetä sen Digitasotestiksi. Tämän myötä aloitimme yhteistyön Digi- ja väestötietoviraston sekä TIEKE:n kanssa.

On hienoa todeta, että yhteistyö Digi- ja väestötietoviraston sekä TIEKE:n kanssa on ollut erittäin antoisaa ja lämminhenkistä. Olemme saaneet arvokasta tukea kokeneilta hyödyntäjiltä, mikä on ollut erittäin hyödyllistä konkreettisen työmme kannalta. Tämä yhteistyö on myös toiminut loistavana oppimisprosessina kaikille osapuolille, ja olemme varmoja, että se jatkuu vahvana tulevaisuudessa. Kiitos yhteistyöstä!

Digitasotestin käyttöönotto on tätä blogikirjoitusta kirjoittaessa käynnistynyt vain neljä päivää sitten. Vaiheittainen eteneminen on avainasemassa tässä prosessissa. Tulevan huhtikuun webinaarin aikana jaan kokemuksiani ja kerron lisää tästä mielenkiintoisesta matkasta. Ja vaikka olen aiemmin puhunut kutomisesta, niin nyt on aika kerätä tuotokset tästä lankakerästä, sillä Digitasotestin käyttöönotto on ensimmäinen konkreettinen askel eteenpäin. Matka jatkuu toiveikkaana ja innokkaana!

Kirjoittaja ei siis osaa kutoa. Yhtään lankakerää ei satutettu tätä blogia kirjoitettaessa.

Kirjoittaja

Antti Kallunki
Hankepäällikkö – Digiarki hallintaan -hanke
https://ksak.fi/hankkeet/digiarki-hallintaan/

KSAK Oy / Koillis-Suomen Aikuiskoulutus
www.ksak.fi

Hyödynnetyt työkalut 

Osaamismerkkijärjestelmä: Open Badge Factory
Osaamismerkkipassi: Open Badge Passport

Ilmoittaudu mukaan Badge Finland -webinaariin 27.4.2023 14:00

Webinaarissa kuulet lisää KSAK Oy / Koillis-Suomen Aikuiskoulutus hankkeesta ja osaamismerkkien käyttöönotosta ja käyttökokemuksista.